Két pénteki győztes csapat mérkőzésével zárult a szombat esti második forduló a FINAL Four-ban. A csarnok légterében az egész napos rendezvény miatt folyamatosan csökkent az oxigén, de a szurkolókat ez cseppet sem zavarta, az este fél tíz előtti kezdősípszóra a lelátói ülőhelyek kétharmada foglalt lett. A terembe tóduló szurkolók százai kordonok és biztonsági őrök gyűrűjében készültek fel az összecsapásra. Az óvintézkedésekre azért volt szükség, mert előző nap a Honvéd és az Újpest szurkolótábora, és néhány játékosa “vérre menő” verekedéssel zárta a napot.

A Budapesti Honvéd csapatáról érdemes tudni, hogy az idei szezonban több kulcsfontosságú mérkőzést is épphogy pár ponttal sikerült megnyerniük. Ilyen volt a bajnokságban a nagy riválisuk, az Újpest elleni idegenbeli mérkőzésükön 1 ponttal kerekedtek felül, de a rájátszás első keresztjátékában is mindössze összesítésben egy ponttal sikerült felülmúlni a Cegléd csapatát. Úgy tűnik, a Honvédnek valahogy megízlett az utolsó másodpercekig kiélezett meccshangulat, így tudták a Final Four első meccsén egy hajszállal, 2 ponttal felülmúlni az Újpestet. Persze a kosárlabdát győzelemre játsszák, ezért a Honvéd ezekért a küzdelmes mérkőzésekért is minden tiszteletet megérdemel.

A mérkőzés elején csak ízlelgették egymást a csapatot, a betegség miatt gyengélkedő Kulifai igyekezett húzni a csapatot a hátán, ám a kimaradt helyzetek és a büntetők miatt a hazaiak tudtak egy kisebb lélektani előnybe kerülni (21-15). A második etapban jóval nagyobb volt a küzdelem, mint a pontok gyarapítása. Hiába tett meg mindent a csapat a hátrány ledolgozására, sajnos a játékvezetők a félidei sípszóig két érvényesnek tűnő kosarunkat is elvették, így 6 pontos előnnyel mehetett a Honvéd a szünetre. (Az egyik kosár egy támadóhibának befújt védői szabálytalanság közben esett kosár, a másig pedig egy palánkról gyűrű fele pattanó labda szabálytalan levegőben történő elpöckölése volt. A videó visszanézése alapján, mindkét kosarat megadhatták volna.)

Ahogyan az első és második negyedben, úgy a harmadik játékrészben is sikerült a Szent Pálnak egy kosár távolságba közelíteni a Honvédot. Előbb Gedeon kosarával kerültünk látótávba (44-42), majd Tomi kosaraival mérsékeltük a hátrányt. A sorra kimaradó büntetők, és kicsorgó ziccerek azonban megbosszulták magukat – így a negyedik negyedet 51-44 állásból kezdhették a fiúk. Sajnos Kulifai a faultproblémái miatt a padra kényszerült, majd a záró etap kulcspillanatában egy vitatható ítélet miatt ki is pontozódott (58-55). A Szent Pál azonban a nem túl fényes formája ellenére megmutatta, hogy képes szívvel-lélekkel küzdeni, hajtani és felszántani a pályát. Először Ádám és Tomi kosarával léptünk közelebb (61-59), majd szintén Kéri állhatott a büntetővonalra az egyenlítésért. Sajnos a gyatra büntetőszázalék (41) itt is kijött, ezért maradt a kétpontos hátrány. Az utolsó támadásban még egy lehetőségünk akadt az egyenlítésre, de Mogyi dobócseles egy lábról elengedett palánkos dobása lepattant a gyűrűről, a lepattanót pedig már nem sikerült visszaraknia Fodornak.

Bár a kétpontos vereség keserűnek tűnhet, hiszen a mérkőzés állásának megfordításával akár az Nb2 bajnoki címét is elhódíthattuk volna – a csapat megmutatta, hogy még a sírból is képes feltámadni, és egálra menteni egy olyan meccset, ahol az ellenfelet Nb1/b-ben edződő játékosok erősítik. A 100-200 főre duzzadt szurkolótábor pedig olyan hangulatot teremtett a csarnokban, amit egyhamar nem fognak elfelejteni a srácok. Igazi család és testvériség formálódott a Szent Pál Akadémia körül, s ez egy olyan kincs, amit már senki sem vehet el tőlünk.

Vasárnap még egy rendkívül fontos összecsapás vár a fiúkra, az Újpest ellen kell megmutatniuk, hogy mit tudnak. A tét talán még nagyobb is, mint egy szebben csillogó ezüstérem.

Gratulálunk a Honvéd bajnoki címéhez, megküzdöttek érte.

Hajrá Szent Pál!

Budapesti Honvéd SE – SZPA – Cserpes Trudi 63-61 (21-15, 14-14, 16-15, 12-17)