Péntek este immáron 11. alkalommal méri össze tudását a Szent Pál Akadémia és a MAFC Martos együttese. Az elmúlt 7 szezonban ötöt is egy csoportban játszottunk, s idén értünk el először odáig, hogy a többszörös arany-, ezüst-, és bronzérmes gárdát magunk mögé utasítsuk. A Final Four elé tekintve nézzük meg, hogyan is szerepelt a két alakulat az egymással vívott mérkőzéseken.

Meglepő debütálás

Bizonyára sokan emlékeznek arra a 2011 október 2-ára, amikor a Szent Pál Akadémia felnőtt férfia csapata története során először mérette meg magát a nemzeti másodosztályban. S ha már történelem, akkor a becsület kedvéért soroljuk fel mindazokat, akik akkor a csapatot alkották: Köves Gedeon, Kulifai Máté és Zöldesi Ádám azóta is az Nb2-es keret magját képezik, Korompay Márk, Reményi László, Uzoni Simon, Icha Milán és Ábrahám András azóta átadták a fiataloknak a stafétát és a B csapatot erősítik. Géresi Gergely, Iván Máté és Viola Tamás pedig hol közelről, hol távolabbról, de továbbra is szurkolnak a csapat sikerének.

A mérkőzés képeit itt lehet megnézni.

Azon az ominózus október 2-án hatalmas elánnal, nagy lelkesedéssel vágtunk bele első Nb2-es idényünkbe, s nyomban az előző év bajnokával, a MAFC Martossal kerültünk össze. A vendéglátóink nagy meglepetésére, akkor a mérkőzés első perceiben 10-0-ás rohammal leptük meg ellenfelünket. Az első negyedet 19-25-ös előnnyel zártuk, a meccs kiegyenlített volt a 3. negyed végéig is. A záró etapban már megmutatta a Martos, hogy mit tud, és egy biztosnak mondható, de nem főlényes győzelemmel 86-76-al vonulhattak le a pályáról.

Akkor négyen is 10 pont felett dobtak a mieink, s ez a rajt egy hatalmas löketet adott a Szent Pálnak, jelezve, hogy nem pofozógépnek érkezett a bajnokságba. Ugyancsak említésre méltó, hogy a örökké hűséges, kitartó és egyedülálló szurkolótáborunk – ami nem kicsit lepte meg a vendéglátóinkat, már akkor is hatodik emberként küzdötte végig velünk együtt a játékot.

A 6 és fél évvel ezelőtti beszámoló a következőket írta:

“Kevés hiányzott a bajnokveréshez… a záró felvonásban mindkét oldalon több volt a hiba, 3 perccel a vége előtt újra lehetőség nyílt az egyenlítésre (79-76), de a végjátékban jobban koncentrált a bajnok… A két szurkolótábor vastapssal köszönte meg a mérkőzést… ha a folytatásban is ez a tűz ég a fiúkban, akkor hamarosan megízlelhetjük a győzelem örömét is.”

A hazai pályán megrendezett visszavágón már kevésbé volt örömteli a hangulat, bár akkor már kiegészültünk egy másik oszlopos taggal, Kéri Tamással. A Martos februárban már 24 pontos győzelmet aratott ellenünk, nem igazán sikerült pontgazdagra a mérkőzés. (59-83)

Az akkori beszámolóban Bakk István krónikásunk arról írt, hogy a fagyos kinti idő bizony az enyhén fűtött akkori termünkbe is belopta magát, így nem csak a rendkívül képzett ellenfelünkkel, hanem a hideggel is meg kellett birkóznunk. Akkor Iván Máté le volt sérülve, s a meccs közben Icha Milán is kidőlt. A némiképp egyoldalú játékvezetés a második félidőre kiegyenlítődött, de a hazaiak ezzel sem tudtak felzárkózni a bajnokhoz, csak a különbséget tudták csökkenteni.

A szezont eme két vereség ellenére az újonc státuszhoz képest meglehetősen elöl, a 10. helyen zártuk.

Erősödő Szentpál, keményebb Martos

A sors(olás) úgy hozta, hogy a következő (2012/2013) idényben is a Martossal egy csoportba kerültünk. Az előzőhöz hasonlóan ebben a szezonban is az első mérkőzéseink egyikét velük vívtuk. A többszörös bajnok ekkor már nem hagyta a véletlenre a dolgot, és már az első negyedben eldöntötte a mérkőzést (29-17). Az összecsapást végig dominálva, végül 108-73 arányban arattak győzelmet.

A visszavágó újfent kemény mérkőzést hozott. Bár sikerült 88 pontot dobnunk a február hazai mérkőzésen, (ami nem kis teljesítmény volt egy ennyire erős csapat ellen) de ez cseppet sem vigasztalt minket, tekintve, hogy a Martos talán a szezon legtöbb pontját, 120-at termelt be a SZPA hálójába. (Talán sosem kaptunk több pontot egy ellenfelünktől sem. Hazai pályán semmiképp sem.)

A mérkőzés képeit itt lehet megnézni. 

Persze a Szent Pálnak nem is a legerősebb, hanem a középmezőnyhöz tartozó csapatok ellen kellett igazán bizonyítania, amit meg is tett. Az előző évi 10. hely után 4 pozíciót előre lépve már sikerrel a 6. helyen zárta az idényt a csapat.

Egy bírói hajszál döntött

A 2013/2014 szezonban a két csapat elkerülte egymást. Míg a Martos megnyerte a Középső A csoportot, a Szent Pál a B csoportba került, ahol újfent a 6. helyet sikerült megszereznie. Egy évvel később újfent összekerült a két gárda. A szezon első felében megrendezésre kerülő mérkőzésen a szentek minden eddiginél szorosabb mérkőzést játszottak a Martos csapatával.

Kissé keserédesre sikerült az összecsapás, tekintve, hogy a hazai pályán megrendezett párharcot szinte végig domináltuk. “Jobban játszottunk, jobban akartuk a győzelmet” – olvashatták a Facebook oldalunk követői 2015 január 18-án. Úgy tűnik, mint sok más meccsünket is, ezt is a játékvezetők írták át valamelyest. Négy emberünket a mérkőzésen kipontozták, s még így is 68-68-at mutatott a kijelző 3 és fél perccel a végső sípszó előtt. Végül egy 6 pontos vereség lett a vége (72-78), de így is emelt fővel vonulhattak le a hazaiak a pályáról.

A májusi visszavágó még szorosabb eredményt hozott, de sajnos akkor is alulmaradtunk 3 ponttal. A mérkőzés negyedeiből hármat is megnyertünk, a harmadik etap azonban annyira rosszul sikerült, hogy a Martos javára billentette a mérleg nyelvét. (89-86) Még így is behúzhattuk volna az első győzelmünket, ha nincs az a fránya fújás…

Azt már tapasztalni lehetett, hogy két rendkívül hasonló képességű csapat lép majd pályára, ez a két gárda dobta a szezonban a legtöbb pontot. Sajnos Tulkán Máté hiányzása nem könnyítette meg a dolgunkat, de derekasan álltuk a sarat. A záró negyedben kipontozódott Simon és Márk is, miközben az egyenlítésért Gedeon dobhatott, de sajnos a kezére mért ütést a bírói páros nem fújta be. Persze ez sem szegte kedvünket, mentünk tovább.

Megtört a jég, első győzelem

A 2015/2016-os szezon végre elhozta azt a pillanatot, amire már évek óta vártunk. Rögtön az első fordulóban a Martost fogadtuk hazai pályán, és hatalmas bravúrral egyetlen ponttal, de sikerült felülkerekednünk ellenfelünkön. (79-78)

A találkozóra a csapat jó előre felkészült, bár így is egy rendkívül szoros mérkőzést játszott a két csapat. Az összecsapást többször is eldönthettük volna a záró etapban, végül egy dudaszós dobása pattant le gyűrűről a Martosnak, amivel történetünk során sikerült először megvernünk a nagy elődöt.

A visszavágón a Martos már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést. Az eddigi legnagyobb aránnyal, 117-73-ra nyerte meg az összecsapást.

Persze ez már nem volt annyira bosszantó eredmény azok után, hogy sikerült az addigi legjobb helyezést elérve, felállnunk a dobogó 3. fokára.

Rendszerváltás

A következő szezon ugyancsak külön utakra vitte a két gárdát. Mi az A csoportban indultunk, egy egészen megújult kerettel, fiatal játékosokkal. Az idény végén a 6. helyen végeztünk. A B csoportban a Martos a 4. helyen zárt.

Az idei szezonban azonban ismét összefújt minket a szél, a többi pedig már történelem. A végső sorrendet végül éppen az döntötte el, hogy míg idegenben mi 12 ponttal tudtuk megverni ellenfelünket, úgy ők “csak” 9-cel vertek minket hazai pályán. S ez a 3 pont döntötte végül el, hogy a holtversenyben végzett csapatok közül a Szent Pál Akadémia végzett az élen.

Ha ezt végigolvastad, akkor bizonyára vagy annyira fanatikus, hogy eljössz péntek 17 órakor a Honvéd pályájára a Martos elleni mérkőzésünkre. Itt az esemény linkje.