A Szent Pál Akadémia egészen nagy bravúrt végrehajtva jutott be története során először a nemzeti másodosztály négyesdöntőjébe. Ott az ellenfelei: a MAFC Martos, az Újpest MT, valamint a Budapest Honvéd U23-as csapata lesz. Megnéztük, hogy pontosan mit is kell tudni ezekről a csapatokról.

MAFC Martos

Talán kevesen tudják, de a felnőtt csapatunk első NB2-es mérkőzését éppen a MAFC Martos csapata ellen játszotta idegenben. Akkor a lelkes csapatunk az első percekben egy 10-0-s rohammal jelezte a vendéglátók felé, hogy nem pofozógépnek érkezett a nemzeti másodosztályba. Akkor azt a meccset ugyan elvesztettük, de az első idényünket újoncként rendkívül jó helyen, a tabella 10. fokán zártuk. Azóta eltelt 7 év, amely során többször is összemértük erőnket a Martossal, több kevesebb sikerrel.

A Martos egy rendkívül jó képességű játékosokból álló csapat, amelynek tagjai már hosszú évek óta együtt játszanak. Idő közben több kulcsjátékossal erősítettek, ahogyan mi is. Az, hogy az idei szezonban, ha csak egy hajszállal is, de meg tudtuk őket előzni, már csak azért is óriási fegyvertény, mert a gárda 31 (!) éve játszik az Nb2-ben, az elmúlt évtizedben 8 alkalommal dobogóra is állhattak. Talán nem túlzás tehát azt állítani, hogy ők lesznek az idei Final Four legrutinosabb alakulata.

A szezonban érdekes módon mindig egymás pályáján sikerült egymás ellen győznünk. Nekünk még tavaly novemberben sikerült egy rendkívüli fontosságú győzelmet aratnunk velük szemben úgy, hogy nagyemberünket, Gedeont és edzőnket, Istvánt is nélkülöznünk kellett. Végül sikerrel vettük az akadályt, és 10 pont feletti sikert könyvelhettünk el. S tulajdonképpen ekkor nyertük meg igazán a csoportunkat, hiszen a Martos az idény hátralevő részében velünk együtt menetelt a pontokat tekintve.

A visszavágó már keserűbb élmény volt a számunkra. A Martos kiválóan feltunningolta magát ellenünk, mi pedig nem tudtuk kihozni magunkból a maximumot a népes szurkolótábor kitartó biztatása ellenére sem. Az elszenvedett 9 pontos vereség viszont azt jelentette, hogy pontazonosság esetén nekünk áll majd a zászló. A többi pedig már történelem.

Ahogyan a Közép B csoportban köztünk, úgy a Nyugati csoportban is a Szombathelyi Egyetem és a Soproni Tigrisek között az egymás elleni mérkőzés döntötte el a tabella első két helyét. A SZOESE utolsó fordulós vereségével, s a fő riválissal szemben korábban elszenvedett nagyobb arányú vereséggel visszacsúsztak a második helyre. Így kerültek össze a pesti első helyezettel, azaz velünk. A Martos a Sopront kapta meg, akikkel mindkét mérkőzésen biztos, de nem túl nagyarányú győzelmeket arattak. Hazai pályán jelentős előnyre tettek szert, de a Sopron az utolsó pillanatig megbosszulta a kihagyott dobásokat, szépítve valamelyest az eredményen. (68-60) A Sopronban tartott visszavágón sem remegett meg a Martos, az 1. és a 4. negyedet megnyerve, egy fordulatos meccsen sikerült két győzelemmel kvalifikálni magukat a négyes döntőbe. (69-78)

Újpest Megyeri Tigrisek

Ha már tigrisek, akkor a Final Four másik erős csapata az az Újpest, ami tavaly két alkalommal is kellemetlen perceket okozott a Szent Pálnak, rendkívül erős keretük akkor veretlenül nyerte meg a tabellát. Akkor az Újpestnek nem sikerült a Final Fourba jutnia, a most kieső Cegléd bravúros módon kiejtette őket az első párharcban. (Akkor az Újpest egy ponttal nyert Cegléden, míg az újpesti pályán drámai mérkőzésen 2 ponttal maradtak alul. Megdöbbentő, de az Újpestnek ez volt az első és egyetlen veresége abban az idényben.)

Az Újpest ebben az évben is hatalmas elánnal kezdte a szezont, játékoskeretüket több magasabb osztályban is játszó kosaras erősíti. Ott van például az élvonalban több csapatnál is edződő Dejan Mladenovics, és a Jászberény egykori játékosa, Bojan Sormal. A csapat gerincét a Surmann fivérek alkotják, akik éveket játszottak az NB1-B-ben a Salgótarján és a Vasas együttesénél is.

A csoportjukat ebben az évben úgy sikerült megnyerniük, hogy egyedül a másik Final Fourba jutott pesti csapattól, a Budapest Honvéd U23-as csapatától kaptak ki. A nagy rivális végül 2 vereséggel zárta a szezont így biztosította be a tabella második helyét. A rájátszás első két fordulójában a Nyíregyházán kellett keresztül jutniuk, ami ha nem is annyira egyszerűen, de sikerült.

Az idény elején megrendezésre kerülő Hepp kupában a 3. fordulóig jutottak, ahol a felsőbb osztályban játszó Óbudai Kaszások együttese állította meg őket egy 13 pontos győzelemmel.

Budapest Honvéd U23

A Budapest Honvéd U23-as alakulata a felsőbb osztályban játszó Honvéd csapat második vonala. Ennek megfelelően a fiatal gárda több tagja is játszik az Nb1-B-ben, sőt többen – például Mucza Tamás és Bea Bence oszlopos tagoknak is számítanak a felnőtt keretben. A fiatal csapatnak nem csak az Újpesttel kellett a bajnoki mérkőzéseken felvenni a versenyt, de meg kellett küzdenie azok előző évi rájátszásbeli legyőzőjével, a Cegléddel is.

A vezetőedzőjét nélkülöző csapat az első mérkőzését keleti ellenfelével szemben viszonylag „simán” elbukta. A negyeddöntős párharcban a Cegléd 20 ponttal is vezetett, de a piros-fehérek végül 5 pontra mentették a meccset. Ez azt jelentette, hogy a második összecsapáson legalább 6 ponttal győzniük kellett a fiúknak. S ahogyan a Szent Pál esetében, úgy itt is a pesti csapatnak a második meccsen kellett kiharcolnia a továbbjutást. Ami sikerült is. Ráadásul nem is akárhogy, az utolsó másodpercekben még a ceglédieknek állt a zászló, ekkor azonban Tichov Dominiknak sikerült egy sikeres triplával kiharcolni csapatának a Final Fourt.

Puskás Artúr ideiglenes vezetőedző gratulált a csapatának, akik számára hatalmas fegyvertény a Cegléd legyőzése. A négyes döntőt is ők fogják megrendezni a hétvégén, így a hazai pálya előnyét is élvezheti a nagy bravúrt végrehajtó fiatal Honvéd gárda.